Försäkring och underhåll

Hemförsäkring med bostadsrättstillägg

Alla medlemmar i föreningen ska teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Föreningen har en fastighetsförsäkring som täcker skador på byggnaden.

Medlemmen tecknar en hemförsäkring som täcker lösöre som möbler, kläder och hemelektronik. Till hemförsäkringen ska ett bostadsrättstillägg tecknas. Bostadsrättstillägget är en tilläggsförsäkring som täcker skador på egendom som medlemmen är underhållsskyldig för, exempelvis inredning i badrum och kök men även parkettgolv och fönster.

I hemförsäkringen brukar en ansvarsförsäkring ingå. Den kan behövas om du tex får en vattenskada i din lägenhet som även drabbar dina grannar och som du blir skadeståndsskyldig till.

En medlem har enligt bostadsrättslagen ett vidare ansvar för sin lägenhet än en hyresgäst för sin hyreslägenhet. Det innebär att vissa skadehändelser som en medlem ansvarar för inte ersätts av den vanliga hemförsäkringen eller föreningens fastighetsförsäkring.

Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som är bostadsrättsinnehavarens skyldighet att underhålla framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas bl.a. lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Om du ska renovera eller byta ut något i våtutrymmena är det viktigt att du anlitar fackman med ansvarsförsäkring. Vattenskador kostar mycket pengar och leder i allmänhet till stort obehag för både den som drabbas och för grannar. Varje bostadsrättsinnehavare är skyldig att ha en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Värme

Golvvärmen i badrummen ska kunna sänkas men inte stängas av helt. Det är viktigt att termostaten inte täcks för, den måste kunna känna av rumstemperaturen.

Läckage och avstängningskran

Diskmaskin och tvättmaskin är potentiella läckageställen.
Ta för vana att kontrollera under diskbänken med jämna mellanrum. Förvissa dig om att du vet var avstängningskranen för vatten finns.

Friskluftsintag bakom element

Det är av stor vikt att du rengör de filter som sitter i kassetten bakom elementet. Elementet fälls fram, filtret lyfts ut och rengörs lämpligast med dammsugare. Glöm inte att även rengöra inuti kassetten.

Observera att de små slitsar som finns på ovansidan av friskluftsintagen bör hållas stängda vintertid för att friskluften ska förvärmas innan den kommer ut i lägenheten. Förvärmningen minskar energikostnaden.
Tilluftsradiatorer FT & FT2

Radiator / element – luftning av element

Ny luft kommer in i lägenheten via tilluftdon bakom radiatorerna. Radiatorerna kan fällas fram med hjälp av en spärr i vardera sida på tilluftlådan. Filtret innanför luckan fångar upp medelstora och grövre partiklar som exempelvis pollen. Det bör bytas ut eller rengöras genom dammsugning 1 ggn/år. Tilluftdonet kan kompletteras med ett kolfilter som även fångar upp gaser, exempelvis från bilar. På vinden finns en frånluftsfläkt som suger ut luften via ventiler i lägenheterna.

En enkel kontroll av elementets funktion är att tillse att ingen luft finns i systemet. Följ denna instruktion för att avlufta elementet.

Ventilation – utsug i badrum/klädkammare

För att ventilationssystemet ska fungera tillfredsställande måste det vara balans mellan till- och frånluften i lägenheten. Sätter man igen ventilerna rubbas balansen, uppvärmningen påverkas och man kan råka ut för fukt- och mögelskador.

Följande information finns från tillverkarna av respektive ventilationskonstruktion:
BYBA_Instruktion.pdf
KGEB_Instruktion.pdf

El

Elmätarna och huvudsäkringarna är placerade i källarens elcentral. Du kan läsa av din förbrukning via Ellevios hemsida alternativt en nedladdningsbar app ”Ellevio”. Du loggar in med personnummer och BankID.

Balkonger

Armaturerna på balkongerna är av fabrikatet Defa 001.